כל בנייה חייבת על פי חוק בקבלת אישורים ממוסדות שונים בעירייה ומחוצה לה והרשות המקומית אחראית על האכיפה והפיקוח , באמצעות האגף לרישוי ולפיקוח על הבנייה. פעילות האגף נעשית תוך שמירה על זכויות הקנייניות של מבקש הבקשה ועל זכויות שכניו וסביבתו.
האגף לרישוי ולפיקוח על הבנייה משמש מוקד מידע מקצועי בנושא רישוי בנייה – הן מבחינת מהות התכנון והרישוי והן מבחינת אירגונית תהליכית. האגף הינו הזרוע המקצועית העיקרית של ועדות / רשות הרישוי השונות. האגף בוחן את מידת התאמת הבקשה לדרישות החוק והתקנות , בראיה פרטנית וכוללת של התכנון והבנייה , כבסיס להחלטת הועדה / רשות הרישוי על מתן או אי מתן היתר.
לרוב, עבודות הבנייה יש לבצע את כל תהליך הרישוי ולקבל היתר בנייה , המהווה אישור מהוועדה המקומית לכך שתכנון הבניין תואם לתוכניות המאושרות ולדרישות הוועדה. ישנן מספר עבודות בנייה שמצריכות דיווח בלבד – פטור מהיתר. גם בפטור מהיתר הבנייה חייבת להיות בהתאם לדרישות הועדה המקומית והתוכניות המאושרות.
תהליך רישויי הבנייה מורכב מ-5 אבני דרך מרכזיות:
- התקשרות עם עורך בקשה.
- קבלת מידע להיתר.
- תכנון – הכנת בקשה להיתר.
- קבלת היתר בנייה.
במדינות מערביות בכלל ובישראל בפרט, הוועדות המקומיות ותוכניות בניין העיר השונות שומרות על אכיפה ושימוש בנכסים ושטחים שונים, בהתאם למדיניות של הרשות המקומית או הממשלתית. כך או כך על מנת לבצע פעולות כמו הריסת בניין, סלילת כביש, שינוי פנימה של דירה ועוד מגוון שיפוצים שונים, נדרש לקבל היתר רישוי בניה. קבלת היתר זה דורשת עמידה בלא מעט תנאים ושלבים שונים, כאשר בחלק מהמקרים בקשתנו תדון גם בוועדה של הרשות המקומית וגם בוועדה המחוזית. כך או כך מומלץ לשכור אדריכל מצוין על מנת לקבל ייעוץ מתאים בקבלת היתרים אלו, לכן אחד האדריכלים המומלצים כיום בתחום הוא לא אחר מאשר משה אלמוג אדריכל ומעצב פנים.
הליך רישוי בניה
כאמור קבלת רישוי בניה מתחלקת בצורה די גסה לארבעה שלבים, כאשר השלב הראשון הוא קבלת מידע תכנוני להיתר. מידע זה יכלול תכנונים עתידיים למבנים מסביב, לשטחים הגובלים עם השטח המבוקש וכל גורם או מבנה אחר. השלב השני נעשה בתיאום ועל ידי אדריכל, על מנת לבצע עריכה של תוכנית הבנייה בהתאם למגבלות ולשטחים השונים הגובלים עימה. כך למשל שינוי ייעוד של קרקע חקלאית לשטח מגורים, עלולה לפגוע במרקם של שאר השטחים באזור ותדרוש התאמה מורכבת למדי. לאחר עריכת התוכנית של המבנה או השטח המיועד, היא תישלח אל הוועדה המקומית אשר תדון בשינויים ותחליט אם לדחות את הבקשה/לקבל אותה עם שינויים או לדחות עם בקשה לשינויים.
מהותו של רישוי זה
הרעיון העומד מאחורי רישוי בניה הוא איננו על מנת להתיש את בעלי הנכסים והקבלנים, אלא להפוך את ענף הבנייה בישראל להרבה יותר מקצועי תוך כדי הטמעת שפה משותפת בין כל המבקשים ואנשי המקצוע. אך לצד כל אלו כמובן שגם איכות החיים שלנו האזרחים עומדת בראש, כאשר קבלת רישוי והליך התכנון של הבתים מבקשים גם להפוך את תכנון הבתים בישראל להרבה יותר מדויק בתוך המרחב הישראלי הצפוף. ובכדי להבטיח תכנון יעיל ואיכותי, מומלץ לפנות אל משה אלמוג אדריכל ומעצב פנים ולהנות ארבעים שנות ניסיון תכנוני של מבנים רבים.